VINKKI: Hiekaton heppa

Hiekan kertyminen suolistoon on erityisesti suomalaishevosten ongelma. Juuri syksy on pahinta aikaa, laidunkausi on ohi, märkä hiekka takertuu heinänkorsiin, eikä lumi vielä peitä maata. Tässä muutama vinkki, miten voit ennaltaehkäistä hiekkavaivoja.

Heinä

Tarjoa heinä verkoista, jolloin hiekka ei kulkeudu sen suolistoon heinän mukana. Anna heinää runsaasti, jotta hevosella ei ole tarve hamuta yksittäisiä korsia hiekasta. Heinän kuidut kuljettavat hiekkaa pois hevosesta.

Vesi

Puhdista vesiastiat päivittäin, sillä niiden pohjalle voi kertyä hiekkaa.

Tarha

Jos mahdollista, tee tarhan pohjasta monipuolinen. Pohjan voi pinnoittaa esimerkiksi puuhakkeella tai purulla.

Kuonokoppa

Jos muut keinot eivät auta, voi hiekkaturvalle laittaa kuonokopan. Se estää hiekan syöntiä tehokkaasti.

Estä tylsistyminen.

Pidä huoli, että hevosella on kaveri. Järjestä hevoselle tarhaan virikkeitä, kuten puita, ruokaa tai leluja. Tarjoa hevoselle mahdollisuus säännölliseen liikuntaan. Harrasta sen kanssa.

Kaipaatko lisätietoa?

Miksi hevonen syö hiekkaa? Miksi juuri suomalaishevoset puputtavat hiekkaa? Miten hiekkakertymiä hoidetaan? Miten hiekka vaikuttaa suolen toimintaan?

Heportterin hiekkajutussa käydään läpi olennaiset tutkimukset. Asiantuntijahaastateltavana hevossairauksien erikoiseläinlääkäri ja hevosen hiekan syönnistä väitöskirjaa tekevä Kati Niinistö.

Jutun pituus: 11 579 merkkiä

Lähteitä: 16

Kirjoittaja: Jemina Pietilä

Lue hiekkajuttu ja monta muuta perusteellisesti taustoitettua juttua, tilaa Heportteri-lehdet kotiisi – vielä, kun voit.

Vastaa

About teijauu