3 vinkkiä: Näin huollat kastuneet nahkavarusteet

Vettä, räntää, sohjoa, puuteria. Syksy ja talvi ovat nahkavarusteiden kärsimysten tie – tai ei välttämättä, jos panostat laatunahkaan tai jos hoidat varusteesi huolellisesti. Pidennä suitsien ja satuloiden käyttöikää valjasseppä Elina Hakkon ohjeilla.

 

  1. Kuivaa heti

− Jos keli on Suomen mittakaavassa normaali, pelkkä kuivaaminen riittää. Jos jätät kuivaamisen väliin ja vesi pääsee suurina määrinä imeytymään nahkaan, tunkeutuu kosteus yhä syvemmälle nahan sisään ja lopulta nahka haurastuu. Silloin peli on menetetty.

 

  1. Rasvaa kerran kuukaudessa

− Jos sataa 24/7, voi varusteet rasvata kerran viikossa. Nahan pitää kuitenkin olla aina rasvatessa täysin kuivaa! Kosteana rasvattu nahka homehtuu.

− Rasvaa nahkaa kuin omaa ihoasi. Lisää nahan pinnalle kerralla pieni nokare rasvaa. Hiero, kunnes rasva on kokonaan imeytynyt. Jos nahka tuntuu yhä kuivalta, voit hieroa pintaan uuden nokareen.

− Liika rasvaaminen saa nahkan venymään. Kokeile erilaisia rasvoja ja valitse niistä parhaiten toimiva. Edullisissa rasvoissa on usein suhteessa paljon mehiläisvahaa ja se hidastaa rasvan imeytymistä.

 

  1. Ole extrahuolellinen: käytä satulasaippuaa

− Jos haluat olla erityisen huolellinen, voit pyyhkäistä kastuneet nahkavarusteet aina saippualla. Ole kuitenkin saippuan valinnassa tarkka. Valitse perussaippua, jossa ei ole hoitavia aineita. Perinteiset palasaippuat ovat yleensä hyviä.

− Aina, kun varusteet ovat hiestä märät, ne kannattaa puhdistaa saippualla. Hiki on nahan pahin vihollinen.

 

Teksti: Teija Uurinmäki

 

 

Vastaa

About teijauu