Solajärvi oikaisee vinot ratsastajat

− Jos ratsastaja istuu vinossa tai liikkuu epäsymmetrisesti, perimmäinen syy harvoin on lantiossa. Useimmiten ongelman aiheuttavat epäsymmetrisesti heiluvat raajat, ratsastajiin erikoistunut urheiluvalmentaja Piia Solajärvi väittää.

Jaa. Ahaa. Oho. Ratsastajat laineilla -risteilyllä (18.11.2018) luennoinut Solajärvi aiheutti yleisössään ahaa-elämysten aallon. Vinous ei ole pysyvä olotila. Ratsastaja voi päästä vuosia vaivanneesta vinoudestaan eroon minuutin päivittäisellä harjoittelulla, parhaimmillaan viikoissa, pahimmillaan kuukausissa. Ja voisiko olla niin, että lantion sijaan huomio kannattaisikin ensin suunnata nilkkoihin ja ranteisiin?

− Ratsastajan kannattaa ehdottomasti korjata vinoutensa. Liikehäiriöt estävät ratsastajaa kehittymästä. Lisäksi ratsastajan liikehäiriöt saattavat kipeyttää hevosen ja hidastaa sen kehittymistä. Pahimmillaan väärä tapa liikkua johtaa loukkaantumiseen tai kulumiin.

Solajärvi on kehittänyt liikehäiriöiden korjaamiseen Ryhtirikko-menetelmän ja on sen avulla auttanut jo satoja ratsastajia suoristumaan. Ryhtirikko ei ole ainoa keino, jolla liikehäiriöitä voi korjata, mutta se on ainoa juuri talliolosuhteisiin kehitetty menetelmä.

 

OLETKO SATULASSA KALLELLAAN? 

Liikehäiriö on epätarkoituksenmukainen tapa liikkua. Se on tiedostamatonta vinoutta tai liikkeen epäsymmetriaa.

Liikehäiriöitä voi olla missä tahansa nivelessä, nilkassa, polvessa, lonkassa, rangassa, ranteessa, kyynärpäässä ja olkapäässä.

Solajärven havaintojen mukaan eniten ratsastajilla on liikehäiriöitä nilkoissa ja ranteissa. Ikävää sikäli, että alimpien nivelten häiriöt vaikuttavat liikkeeseen eniten ja siksi, että ratsastusta eniten häiritsevät juuri ranteiden, nilkkojen ja keskivartalon vinoudet. Onneksi nilkkojen ja ranteiden häiriöitä on helpointa korjata.

Sinulla on liikehäiriö, jos toiseen suuntaan laukkaaminen on sinulle aina vaikeaa, ratsastaminen vasempaan ja oikeaan kierrokseen tuntuu erilaiselta tai sinulla on vaikeuksia saada toisen puolen pohjeapua läpi. Huomaat liikehäiriön helposti myös ilman hevosta. Ehkä toinen olkapääsi on edempänä ja alempana kuin toinen? Toinen ranteesi kiertyy enemmän auki tai kiinni? Toinen jalkateräsi sojottaa ulospäin?

Ja kuka ei olisi satulassa ainakin hieman kallellaan, vienosti vino tai käyttäisi käsiään epäsymmetrisesti? Liikehäiriöt ovat yleisiä. Yksitoikkoisia asentoja suosiva elämäntapamme ruokkii vinouksia.

Liikehäiriöitä on Solajärven mukaan kaiken tasoisilla ratsastajilla. Lajitaidoissa kehittyminen ei korjaa liikehäiriöitä, päinvastoin, usein vinoudet pahenevat ratsukon siirtyessä haastavampiin tehtäviin − ja samalla ratsastajan avut kovenevat.

 

LIIKEHÄIRIÖ ON OPITTU TAPA

Liikehäiriö voi johtua rakenteellisesta ongelmasta, mutta useimmiten häiriö on toiminnallinen, opittu tapa.

Nivelen virheasennon syy voi löytyä mistä tahansa kineettisen liikeketjun osasta. Esimerkiksi nilkan epätarkoituksenmukainen liikerata voi johtua polven tai lantion liikehäiriöstä. Solajärvi lähtee kuitenkin aina korjaamaan liikehäiriöitä alhaalta ylöspäin.

−  Se on helpompaa! Ihmisen on paljon helpompi hallita nilkkojaan ja ranteitaan kuin monimutkaisesti rakentunutta lantiotaan.

Satojen ratsastajien liikehäiriöitä oikoessaan Solajärvi on havainnut, että alhaalta ylöspäin eteneminen on tehokkain tapa. Tärkeää on myös, että ratsastaja malttaa tehdä vain yhtä liikettä kerrallaan. Aivojen uudelleenohjelmoimiseen tarvitaan riittävä määrä yksinkertaisia toistoja − ja taukoja.

 

OHJELMOI AIVOSI UUDELLEEN

Liikehäiriö ei korjaannu itsestään, sillä aivot pitävät liikerataa oikeana. Solajärven Ryhtirikko-menetelmässä aivot uudelleenohjelmoidaan kevyillä ja yksinkertaisilla liikkeillä.

− Liikkeet tehdään ilman hevosta. Hevosen selässä liikehäiriöitä on vaikea, ellei mahdotonta korjata.

Ryhtirikko-testissä mitataan missä nivelissä ja minkä laajuisia liikehäiriöitä testattavalla on. Vartin tapaamisajan päätteeksi testattava saa ohjeet kotiharjoitteluun: hän tekee yhtä kevyttä liikettä minuutin ajan joka aamu. Uusintatestissä mitataan, onko liikehäiriö korjaantunut, jos on, voidaan siirtyä seuraavaan liikkeeseen, jos ei, jatketaan harjoittelua.

Solajärven havaintojen mukaan lasten liikehäiriöt korjaantuvat keskimäärin kahdessa, miesten neljässä ja naisten kuudessa viikossa.

 

50 PIIAA

Solajärvi on kiertänyt jo jonkun vuoden talleilla tekemässä Ryhtirikko-testejä ja jakamassa kotiharjoitteluohjeita.

Hän pyrkii myös monistamaan itseään kouluttamalla liikunta-alan ja ratsastuksen ammattilaisia käyttämään Ryhtirikko-menetelmää. Tähän mennessä hän on kouluttanut jo yli 50 mittaajaa. Seuraavat kurssit järjestetään alkuvuodesta.

Solajärvellä on visio.

− Tavoite on, että jokaisella tallilla olisi yksi ihminen, joka osaisi tehdä Ryhtirikko-testin ja antaa kotiharjoitteluohjeet.

Solajärvellä olisi vientiä. Hänen menetelmänsä kiinnostaa myös monen muun lajin urheilijoita ja valmentajia – enemmän kuin ratsastajia, joiden fysiikkavalmennus on vielä lapsen kengissä.

Vaikka elanto olisi helpompi tienata toisaalla, on Solajärvi päättänyt ensin auttaa ratsastajia.

− Liikehäiriöt vaikeuttavat ratsastusta ja ovat este lajitaitojen kehittymiselle, ja koko lajin eteenpäin menolle.

Ratsastajat laineilla -risteilyn järjesti Suomen Ratsutarvike Oy.

 

Teksti: Teija Uurinmäki

 

 

Vastaa

About teijauu