Thynellin kuvissa hevonen symboloi usein pakenemista

Hevoshullun lapsuuden viettänyt Ulla Thynell haaveilee paluusta tallille. Kuva: Ulla Thynell.

Helmikuun Heportterin nimikkokuvittaja on kuvittaja ja graafinen suunnittelija Ulla Thynell. Hän on ammattilainen, jolla on tuhansia seuraajia ja ihailijoita. Thynellin kuvitukset ovat satumaisia.

Teoksissasi seikkailee usein hevonen tai yksisarvinen. Miksi?


− Lapsena piirtelin tuhansittain hevoskuvia ja yhä hevosen hahmo tuntuu siirtyvän lähes huomaamatta kynästä paperille. Hevonen tai ratsukko symboloi töissäni usein vapautta tai pakenemista. Hevonen edustaa minulle myös myyttistä runoratsua: yhdyssidettä tietoisuuden ja alitajunnan, tai valveen ja unen välillä.

Mikä hevosessa on parasta?


− Hevonen on tavattoman kaunis ja sympaattinen eläin. Pidän siitä, kuinka vastakohtaisia piirteitä hevosissa yhdistyy – ne voivat olla sekä luotettavia että säikkyjä, mutta myös voimakkaita, joskus pelottaviakin. Hevosiin ja niiden herkkään luonteenlaatuun on mielestäni ollut aina helppo samaistua.

Kuuluvatko hevoset arkeesi?


− Lapsena olin hevoshullu ja kävin säännöllisesti talleilla ja ratsastamassa. Monella kaverillani oli oma hevonen. Peruskoulun jälkeen harrastus kuitenkin hiipui. Nyt pitkän tauon jälkeen olen alkanut taas haaveilla ratsastuksen aloittamisesta uudelleen. Se ehkä osaltaan selittää, miksi hevoset vilahtelevat niin usein kuvituksissanikin.

Millainen on ammattikuvittajan työpäivä?


− Työpäivät vaihtelevat laidasta laitaan riippuen siitä millaisia projekteja kulloinkin työstän. Tällä hetkellä otan vastaan tilaustöitä vain harvakseltaan, sillä haluan keskittyä omaan taiteeseeni ja painotuotteideni myyntiin. Nautin taiteellisesta vapaudesta ja riippumattomuudesta. Ihannetapauksessa ehtisin piirtää joka päivä ja tehdä paljon asioita, jotka ruokkivat luovuutta, kuten liikkua luonnossa ja lukea kirjoja. Mutta kaikenlaisia aikaa vieviä vastuita on paljon. Kuvia pitää skannata ja editoida, tehdä graafista suunnittelua, hoitaa asiakkuuksia, postittaa tilauksia, päivittää verkkokauppaa, tehdä kirjanpitoa, käydä läpi viestejä ja niin edelleen. Markkinoinnin suunnittelu ja valokuvaus vievät myös oman aikansa, sillä tuotteiden myynti edellyttää päivittäistä sisällöntuottamista sosiaaliseen mediaan.


Kuvituksesi ovat satumaisia. Mikä sinua viehättää satu- ja fantasiamaailmoissa?


− Sadut ja fantasia kytkeytyvät mielessäni lapsuuden huolettomuuteen – ne tavallaan ruokkivat sekä mielikuvitusta että turvallisuudentunnetta. Tuntuu, että joka puolelta mediaa pursuaa kyynistä, provosoivaa ja väkivaltaista materiaalia, ja niiden vastapainoksi kaipaan lempeyttä ja hienovaraisuutta. Taiteen tekeminen onkin minulle eräänlaista voimaannuttavaa eskapismia.

Sinulla on paljon ihailijoita, muun muassa yli 30 000 seuraajaa Instagramissa. Kenen töitä sinä ihailet?


− Tärkeimmät esikuvani ovat jo lapsuudesta tuttuja taiteilijoita ja tarinankertojia, kuten Tove Jansson ja Hayao Miyazaki. Ihailen monipuolisia, mielikuvituksekkaita ja taiteellisesti tinkimättömiä tekijöitä, joiden teoksista voi löytää erilaisia tasoja ja vivahteita. Seuraan myös aktiivisesti nykykuvittajia ympäri maailmaa. Pidän kuvista, jotka herättävät minussa yhtä aikaa iloa, nostalgiaa ja kirpaisevaa haikeutta.

Mikä on ollut haastavin kuvitusprojektisi?


− Yksi tähän mennessä haastavimmista oli viime syksynä kuvittamani satukokoelma. Kirja ilmestyy Yhdysvalloissa ja julkaistaan vasta myöhemmin tänä vuonna, joten en voi vielä paljastaa sen yksityiskohtia. Aihe oli inspiroiva ja sopi tyyliini, mutta aikataulutus oli todella tiukka ja työ vaati jatkuvaa visuaalisten ideoiden tykitystä ja kokonaisuuden hallintaa. Opin prosessissa paljon uutta, mutta töitä riitti monesti öitä ja viikonloppuja myöden. Projektin päätteeksi olin aivan puhki.


Ajankohtaista?

− Verkkokauppani Art & Books (shop.ullathynell.com) on juuri avattu tauon jälkeen. Myynnissä on syksyllä ilmestynyt taidekirjani Woodlands, postikortteja sekä lajitelma originaalipiirroksia ja -maalauksia. Society6-sivustolla (society6.com/ullathynell) on puolestaan myynnissä taideprinttejä ja muita painotuotteita, uusimpina tuotelisäyksinä tarrat ja lahjapaperit.

KUVITUS: Ulla Thynell. TAITTO: Heli Penttinen.


***

KOONNUT: Teija Uurinmäki

JUTUN PÄÄKUVA: Ulla Thynell.

***

Löydät Thynellin kuvia somesta nimellä ullathynell.

Vastaa

About teijauu