”Olen henkisesti lähellä hevosta”


Katja Hannula entisen hevosensa Butterfly Tirlittanin kanssa. Koulusukuinen tamma syntyi Perhon maatalousoppilaitoksessa seitsemän vuotta sitten. Tamma menetti emänsä syntyessään ja aloitti elämänsä orpona. Katja luopui hevosestaan voidakseen keskittyä täysin taiteeseen. 

KUUKAUDEN KUVITTAJA. Nokialla asuva Katja Hannula on ammattitaiteilija, joka on maalannut pelkästään hevosia jo vuosia. Tuoreimpiin teoksiin on lennähtänyt myös lintuja. Hannula on kuvittanut muun muassa Katariina Alongin Hevosen viisaus -kortit.

Olet sanonut aiemmin, että työsi kertovat ihmisen ja eläimen, kesyttäjän ja terapeutin vuorovaikutuksesta. Mitä sinä näet hevosen ja ihmisen välillä?

− Hevonen on ihmiselle portti sekä ulkoiseen luontoon, että oman sisäisen luontonsa yhteyteen. Hevosen kautta ihmisen on mahdollista oppia ymmärtämään todellisuuden luonnetta ja hyväksymään asioita kiitollisuudella ja rauhalla. Hevonen on voimakas eläin, jonka kanssa parhaisiin tuloksiin pääsee positiivisen vaikuttamisen kautta. Niin on myös elämässä.

Olit lapsena hevostyttö, mutta jouduit luopumaan hevosista allergian takia. Millaista aika ilman hevosia oli?

− Olen sopeutuvainen luonne. Asia teki minut surulliseksi, mutta olin kiitollinen nuoruusvuosista, jotka sain viettää ihailemani olentojen seurassa. Hyvät muistot ovat ihmiselle suuri pääoma.

Miltä tuntui, kun siedätyshoidon ansiosta hevoset palasivat elämääsi?

− Tuntui kuin olisin kokenut ihmeen.

Ovatko hevoset tällä hetkellä osa arkeasi?

− Juuri tällä hetkellä elän luopumisen aikaa, sillä myin viimeisimmän (ehkä viimeisen) hevoseni pari viikkoa sitten. Haikeus ja kiitollisuus vaihtelevat mielessäni. Olen erityisen kiinnostunut omistamaan hevosia, jotka jollakin tavalla, joko ikänsä tai fyysisen ja henkisen terveytensä vuoksi kaipaavat voimistavaa ja kuntouttavaa ratsastusta. Tällä hetkellä elän vaihetta, jossa tietyllä tavalla kyseenalaistan koko hevostoimintaa.

Maalaat pääosin hevosia. Miksi?

− Viime vuosina olen maalannut jälleen myös muita aiheita, kuten lintuja. Hevonen on aiheena niin haastava, että motivaation on oltava suuri aiheen sisäistämiseen. Tunnen, että olen onnistunut siinä. Tässä vaiheessa osaan jo kuvata hevosta enemmän sisäisen tunteen johdattamana kuin ulkoista muotoa havainnoiden.

Sinua kiehtoo hevosen ulkoista olomuotoa enemmän sen mielen liikkeet. Mitä näet hevosta katsoessasi?

− Tunnen suurta yhteenkuuluvuutta hevosen seurassa ollessani. Suurempaa kuin ihmisten seurassa. Ehkä olen henkisesti lähellä hevosta; sopeudun, mieluummin väistyn kuin riitelen, nautin rauhasta.

Olet opiskellut Tatsuo Hoshikan oppilaana yli kymmenen vuotta. Miten ilmaisusi on muuttunut?

− Olen ollut hänen oppilaansa niin varhaisista vaiheista lähtien, että ei ole mahdollista tehdä vertailua. Herra Hoshikalta olen oppinut havainnoinnin tärkeyttä, sekä ilmaisun yksinkertaistamista. Monipuolisen teknisen tiedon lisäksi. Maalaustapani on myös hänen perintöään. Maalaan lattialla istuen.

Sinulla on ollut paljon näyttelyitä myös ulkomailla ja huhtikuussa taidettasi on jälleen esillä Italiassa. Herättävätkö teoksesi erilaisia reaktioita eri maissa?

− Selkeästi on tiettyjä maita, joiden kulttuuri vastaa paremmin ilmaisutapaani. Niistä esimerkkeinä Italia, Ranska ja Englanti. Karkeasti karrikoiden Italiassa rakastetaan värejä, Ranskassa herkkyyttä ja kauneudentajua.  Englantilaisten yleinen ihailu hevosia kohtaan on vertaansa vailla.

Mistä sinä saat energiaa? 

− Eläinten läheisyydestä. Rakkaudesta.

Millaiset terveiset haluaisit lähettää Heportterin lukijoille?

− Jokainen, joka on kiinnostunut tämän tyyppisen lehden sisällöstä, on oikealla tiellä kavionjälkien peittämällä polullaan. Toivotan kaikille auringonvalon ja linnunlaulun täyttämää kevättä.

***

Hannulan taidetta: http://www.katjahannula.fi

***

KUVITUS: Katja Hannula. TAITTO: Heli Penttinen.
Huhtikuun Heportterin nimikkokuvittaja on Katja Hannula.

***

KOONNUT: Teija Uurinmäki

JUTUN PÄÄKUVA: Sirkku Korkiamäki

***

Vastaa

About teijauu