Manolo Mendez: ”Ole hellä hevosystävällesi”


Manolo Mendez ratsasti Joanna Lähteenmäen suomenhevostammaa Hertan Helmeä. Hertta oli ensimmäinen suomenhevonen, jonka selkään Mendez on hypännyt.

− Hellästi, kevyesti, pehmeästi.

Lapinjärvellä viikonloppuna vieraillut klassisen ratsastuksen mestari Manolo Mendez toisti yhä uudelleen ja uudelleen näitä kolmea sanaa. Selväksi tuli, että hän ei siedä suussa roikkumista, kovia ohjasotteita, kylkien kaivelua kannuksilla, kepillä tökkimistä. Ystävälle ei tehdä niin.

Mendez odottaa ratsastajalta selkeyttä, reiluutta ja kärsivällisyyttä, luovuuttakin.

− Jos hevonen ei ymmärrä, mitä haluat, selitä uudelleen, toisella tavalla. Selitä asia niin monella tapaa, että hevonen ymmärtää, Suomessa ensimmäistä kertaa vieraillut Mendez korosti.

Hevoselle täytyy antaa aikaa vastata pyyntöön ja taukoja täytyy tarjota usein.

Mendezin kolmipäiväinen klinikka järjestettiin Kuopion kupeessa Lapinjärven ratsastuskeskuksessa. Klinikan järjesti Rento Hevonen.

ANNA HEVOSELLE TILAA LIIKKUA

Mendez haluaa nähdä rauhallisia, luottavaisia, rennosti ja mielellään liikkuvia hevosia. Valitettavasti monien hevosten liikettä kahlitaan. Ongelmat ovat samoja kaikkialla, missä Mendez opettaa.

Kaiken ratsastuksen lähtökohta pitäisi Mendezin mielestä olla hevosen tasapainoinen asento ja rentous. Hevosen täytyy saada liikkua rytmissä, joka on sille luontainen. Pään pitää olla aina vertikaalin edessä.

Lapinjärvellä Mendez halusi nähdä lähes kaikkien hevosten liikkuvan avoimemmassa asennossa. Hän pyysi ratsastajia ratsastamaan hevosta eteen ja alas – tai oikeastaan eteen ja ulos. Joillekin hevosille avoimempi asento oli vaikea.

− Hevosen täytyy ensin ymmärtää, mitä siltä odotamme ja luottaa siihen, että sitä ei rangaista, vaikka se venyttää kaulaansa. Sen jälkeen hevoselle täytyy antaa aikaa. Jos hevonen on kauan liikkunut turpa vertikaalin takana, sen kaulan lihakset ovat kehittyneet väärin. Lihaksen kasvaminen vie aikaa.

Mendez muistuttaa, että mikään asento ei ole ainoana asentona hyväksi. Hevosen asentoa täytyy vaihdella jatkuvasti. Kiitos seisoo lopussa.

− Kun autat hevosta liikkumaan tasapainoisessa asennossa ja annat sen liikkua rennosti, se haluaa työskennellä kanssasi. Oikein liikkuva hevonen nauttii liikkumisesta.

MITEN PEHMEÄ KÄSI VOI OLLA?

Pehmeyden ja keveyden pitäisi olla kaiken ratsastamisen lähtökohta. Jokaisen avun pitäisi olla hellä. Erityisesti Mendez keskittyi ratsastajan käteen.

Ohjasotteen pitää olla pehmeä ja joustava. Kaulalle täytyy antaa tilaa liikkua etenkin käynnissä ja laukassa. Mendez oli tarkka, että ohjilla ei sahata, eikä kädellä vedetä taaksepäin.

Mendez ratsasti Lapinjärvellä monta hevosta. Hän nousi elämänsä ensimmäistä kertaa myös suomenhevosen selkään.

Mendezin ratsastusta oli ilo katsoa. Ja käsi oli pehmeä! Ohjasotteet olivat tarkasti ajoitettuja ja lempeitä. Sormet ja ranteet rennot. Huikeinta oli nähdä, kuinka kyynärpää suli laukan tahtiin.

KÄRSIMYKSEN NÄKEMINEN TEKEE SURULLISEKSI

− Se, että näen niin monen hevosen kärsivän, tekee minut surulliseksi. Nuorempana kärsimyksen näkeminen sai minut tolaltaan. Olen kuitenkin huomannut, että ahdistumiseni ei auta yhtäkään hevosta. Siksi kierrän opettamassa. Jos tapaan 100 hevosta, pystyn ehkä auttamaan niistä kymmentä.

Tästä Australiaan kotiutuneesta espanjalaisamigosta ei voinut olla pitämättä. Hän vaikutti sydämelliseltä, vaatimattomalta jopa ujolta. Hän ei usko yhdenkään ratsastajan kiusaavan hevostaan tieten tahtoen, ratsastajat vain saavat tolkuttoman huonoja ohjeita.

Mendez ei valmenna sen takia, että hevosesta saataisiin mahdollisimman näyttäviä liikkeitä irti tai että ratsastajat saisivat kultaa ja kunniaa kisoista. Hänelle tärkeintä on auttaa ratsastajia treenaamaan hevosiaan niin, että ne voivat paremmin.

Hevoset sulivat miehen käsiin. Levoton hevonen rauhoittui, kiirehtivä hidastui, jäykkä taipui.

Mendez kosketteli ja taputti hevosia paljon. Ratsastaessaan, opettaessaan ratsastajia, käsitellessään hevosten lihaksia ja liikuttaessaan hevosia maasta käsin. Hän ihmettelekin, miksi ratsastajat eivät kosketelleet ja kiittäneet hevosiaan.

− Taputa hevostasi, anna sille tauko, kiitä!

TAKAISIN SUOMEEN JO ENSI VUONNA?

Australiassa asuva Mendez joutui perumaan kolme klinikkaa kotimaassa päästäkseen meneillään olevalle Euroopan kiertueelle. Hänellä olisi yllin kyllin töitä kotimaassaankin ja hän viihtyisi kotona, mutta rakkaus hevosiin ajaa häntä liikkeelle.

− Jos pysyttelisin kotona, en pystyisi auttamaan niin montaa hevosta kuin nyt pystyn.

Suomen oikutteleva kevät melkein pelästytti Mendezin, eikä hän ensimmäisen päivän jälkeen ollut ollenkaan vakuuttunut tänne palaamisesta. Lainatoppahousut taisivat kuitenkin lämmittää riittävästi, sillä viimeisenä päivänä hän jo kertoi, että seuraava klinikka voitaisiin järjestää esimerkiksi Oulussa tai Helsingissä.

***

TEKSTI: Teija Uurinmäki

KUVAT: Heli Penttinen

***

Vastaa

About teijauu