”Maalaukset ovat runojani”

KUUKAUDEN KUVITTAJA. Anna-Liisa Hakkarainen (72) huomasi taiteelliset lahjansa vasta aikuisena. Jonkun vuoden emmittyään hän jätti opettajan työnsä, eikä ole sitä katunut. Hakkarainen on saavuttanut kansainvälistä menestystä ja arvostusta tunnistettavalla tyylillään ja selkeällä sanomallaan. Hänen maalauksissaan olevat eläimet ovat viitteellisiä, inhimillisiä olentoja.

Maalauksiisi liittyy tarinoita. Liittyykö Kouluun-kuvaan (jutun pääkuva) tarina? Millainen? 

− Se kertoo omasta lapsuudestani. Olen kuusiaidan ympäröimän kotipihamme portilla ja pohdin, kumpaan suuntaan lähden tietä pitkin. Vasemmalla oli kansakoulu ja oikealla keskikoulu, jatkaisinko opiskelua keskikoulussa? Lähdin oikealle. Koulumatka oli pitkä, yli 10 kilometriä. Matkalla oli iso metsä, jonka läpi piti kulkea. Se oli hieman pelottavakin. Tieltä näkyi Peräahon pitkä kuusi. Se erottui metsän reunasta muita pidempänä ja sitä piti aina katsoa. Tiellä vastaan tulee pikkuveljeni, hevosemme ohjaksissa. Koulussa ei ollut kovin hyvät ruuat tuohon aikaan ja olin nälkäinen kotiin lähtiessäni. Jos taskussa sattui olemaan rahaa, hain leipomosta Papinleuka-sämpylän ja mutustelin sitä pyörällä ajaessani. Se oli hyvää.

Taideteoksissasi esiintyy useita eläinlajeja. Miksi hevosia? 

− Lapsuudenkodissani oli aina hevonen, työhevonen. Hevonen liittyi arkeen. Se teki peltotöitä, sillä ajettiin kylään ja joulukirkkoon. Hevosen selässä olen ollut vain kerran.

− Hevonen on voimakas, uskollinen, kaunis ja viisas eläin! Jyväskylän Laajavuoren ulkoilualueella sattui kerran tapaus, joka päätyi maalaukseni aiheeksi. Kävelimme mieheni kanssa polkua pitkin, kun kuulimme takaa töminää. Siirryimme polulta sivuun ja jäimme odottamaan, mikä takaa tulee. Sieltä tuli nainen ratsunsa kanssa. Kun hän huomasi, että säikähdimme, hän pysähtyi ja kertoi, miksi osti hevosensa. Hän oli ollut juuri tämän hevosen kanssa maastossa. Hevonen säikähti, hän putosi, löi päänsä ja jäi makaamaan maahan tajuttomana. Kun hän tokeni, hevonen oli yhä hänen vieressään. Nainen nousi takaisin selkään ja yritti ohjastaa hevosen mielestään oikealle polulle. Hevonen ei suostunut, vaan vei hänet läheisen talon pihaan. Talon asukkaat huomasivat, että ratsastaja tarvitsee apua ja hälyttivät apua. Naisella oli aivotärähdys ja hevonen pelasti hänen henkensä. Siksi hän osti hevosen itselleen. Hän halusi kiittää hevosta.

Anna-Liisa Hakkarainen asuu Jyväskylässä, kerrostalon viidennessä kerroksessa. Kinnulassa on rakas kakkosasunto, jossa on hänen ateljeensa ja näyttelytila. Hakkarainen maalaa myös kaupungissa, mutta kaupunkimaisemaa hän ei maalauksiinsa jäljennä. Maalauksissa pääosassa on aina luonto. KUVA: Reino Hakkarainen.

Sinulla on ollut pitkä ja menestyksekäs taitelijanura. Onko jokin kohtaaminen jäänyt erityisesti mieleen? Mikä ja miksi?

− Merkityksellisiä kohtaamisia on ollut älyttömän paljon! Kutsun näitä tapaamiani ihmisiä oppaikseni. Yksi mieleenpainuva kohtaaminen tapahtui runoilija Helvi Hämäläisen kanssa. Annoin eräälle maalaukselleni nimeksi Hyljätty kylä, hänen runonsa mukaan. Lähetin Hämäläiselle kutsun näyttelyyn, jossa tämä maalaus oli esillä. Hän otti yhteyttä ja tuli tutustumaan näyttelyyn yksityisesti ennen avajaisia. Näyttelyä kiertäessämme kerroin ihailevani hänen kielenkäyttöään. Hän sanoi, että ”Teidän maalauksenne ovat teidän runojanne”. Niinhän ne taitavat olla.  

Edustavatko maalauksiesi eläimet lajiaan vai onko niillä symbolinen merkitys?

− Eläimeni ovat aina viitteellisiä, en osaa mielestäni maalata esimerkiksi oikeannäköistä hevosta. Eläimet ovat maalauksissani inhimillisiä olentoja ja niillä on symbolinen merkitys. Hevonen merkitsee matkaa ja sen selässä oleminen turvaa. Luonto on aina ollut minulle äärimmäisen tärkeä. Haluan maalauksillani sanoa, että luonto kiittää, jos ihminen kohtelee eläimiä ja ympäristöään oikein.

***

***

KOONNUT: Teija Uurinmäki

***

Vastaa

About teijauu